Jää materiaalina.

Jää voi toimia veistosten materiaalina monin tavoin. Vettä voi jäädyttää muotteihin samoin kuin valmistetaan perinteisiä jäälyhtyjä. Myös kankaita ja muita vastaavia materiaaleja voi kastella ja jäädyttää veistoksiksi. Tavallisesti jääveistoksia tehdään kuitenkin joesta tai järvestä nostettua jäätä veistämällä tai rakentamalla paloista isompia teoksia. Jäätä veistetään sähkösahalla ja erilaisilla taltoilla. Rakennettaessa liimana toimii jäätyvä vesi. Veistoksen muoto ja viimeistely tehdään taltoilla ja raspeilla.

Jään veistäminen terävällä taltalla on kevyttä. Pakkasella jää on kovempaa, mutta lauhalla "sitä veistää kuin voita". Sen sijaan jääpalojen siirtäminen ja nostaminen on raskasta. Maitopurkin kokoinen pala painaa lähes kilon, joten isojen palojen siirroissa ja nostoissa on käytettävä apuna liinoja ja tukkisaksia, joiden avulla jääpalasta saa tukevan otteen. Jäätä voi siirrellä lumisessa maassa myös kevyesti liukuvan vanerilevyn päällä.

Paras jääveistosää on viiden ja kymmenen pakkasasteen välillä, jolloin jääpalat tarttuvat yhteen nopeasti. Kylmemmässä säässä jää on hauraampaa ja lohkeilevampaa, jolloin veistäjän on oltava varovaisempi.

Lämmin ilma, tuuli ja auringon säteily sulattavat jäätä. Sisätiloissa sulava jää pysyy kirkkaana, mutta auringon säteilyssä jää puikkoontuu tai sohjoontuu. Varjossa ja esimerkiksi lumirakennusten sisällä jääveistokset säilyvät huomattavasti kauemmin kuin auringossa. Joskus sulaminen muodostaa luonnon omia taideteoksia ja yksityiskohtia jääveistoksiin.

© Lapin yliopisto, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, Rovaniemen ammattikorkeakoulu