Työvälineet.

Sahat, lapiot, petkeleet ja lumikola sekä jopa tavalliset leipäveitset ovat lumiveiston perustyökaluja, joita löytyy joka kodista. Myös tikkaille, jääkairalle ja -sahalle on lumiveistossa käyttöä. Lisäksi on saatavilla tarkoitukseen kehitettyjä lumi- ja jääveistotyövälineitä, ja niitä voi valmistaa myös itse metallilevystä ja -vaijerista.

Hyvillä työvälineillä työskentely on kevyttä, hauskaa ja turvallista. Siksi työvälineiden hankintaan ja kunnossapitoon kannattaa käyttää hieman aikaa. Työskentelyn aikana lumityövälineet säilyvät tallessa, kun niitä ei heitetä maahan vaan ne asetetaan pystyyn lumihankeen. Työskentelyn jälkeen rautaiset työvälineet on kuivattava, jotta ne eivät ruostu.

Lapiot

Tavallisesti lumiveistossa on käyttöä sekä pistolapiolle että kevyelle lumilapiolle. Karkea veistäminen aloitetaan isommalla lapiolla, mutta työn edetessä kukkalapiokin voi olla hyödyllinen työväline.

Kun lumiaihio valmistetaan käsivoimin, muottiin lapioidaan lunta, joka poljetaan tiiviiksi parinkymmenen senttimetrin kerroksissa. Tiivistäminen kannattaa tehdä huolellisesti, jotta aihio ei lumen tiivistyessä itsestään muuttaisi muotoaan esimerkiksi kallistumalla. Muotti voidaan irrottaa heti, kun se on täytetty kokonaan. Aluksi aihio on hyvin pehmeä, mutta se kovettuu parhaimmilleen yhden yön aikana.

Sahat

Lumiveistossa voidaan käyttää tavallisia sahoja ja kuviosahoja, mutta myös jääsahalle sekä sähkö- tai moottorisahalle voi isossa teoksessa olla käyttöä. Erikoissahoja ovat isohampaiset kevyestä metallilevystä valmistetut sahat sekä metallivaijerisahat. Metallivaijeri soveltuu hyvin ison lumimassan poistoon tai kaarevien muotojen tekoon.

Aihiosta voidaan irrottaa tasaseinäisiä lumipaloja, joilla voidaan kasvattaa esimerkiksi veistoksen korkeutta. Irrotettu pala kiinnittyy veistokseen, kun laastina käytetään pehmyttä uutta lunta. Yksi kuutiometri tiivistettyä lunta painaa kuitenkin 400 kg – 800 kg, joten irrotettavien palojen koko on sovitettava omien voimien mukaan.

Hiontavälineet

Muodon hahmottamisessa ja viimeistelyssä tarvitaan karkeita ja tasaisempia raspeja. Karkean raspin voi rakentaa ruuvaamalla ruuveja vanerilevyn läpi ja kiinnittämällä levyn toiselle puolelle kahvan. Hienotyöstöön soveltuvan raspin voi tehdä nauloilla reijitetystä metallilevystä tai metalliverkosta, joka kiinnitetään puulevyn päälle.

© Lapin yliopisto, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, Rovaniemen ammattikorkeakoulu