Etusivu > Projekti > Kirjallisuutta
talvitaiden projektin logo
projekti
kouluyhteistyö galleria
oppimateriaalin sivusto

Seminaarit
Julkaisut
Online-koulutus
Arktinen mediatuotanto
Lumi- ja jäärakentaminen
Kirjallisuutta


kirjallisuutta

  • Ohjeita lumirakentamiseen ja lumi- ja jääveistoon
  • Talviurheilua, -ulkoilua ja luontotietoa
  • Kirjoja
  • Opinnäytteitä ja tutkimuksia lumirakentamisesta
  • Opinnäytteitä talvikulttuurista
  • Artikkeleita
  • Talvi valokuvassa ja kaunokirjallisuudessa

OHJEITA LUMIRAKENTAMISEEN JA LUMI- JA JÄÄVEISTOON

Amendola, Joseph: Ice Carving Made Easy. New York: Wiley, cop., 1994.
Joseph Amendolan jääveiston ohjekirja antaa ohjeita, kuten työvaiheiden kuvauksia ja mallipiiroksia, koristeveistosten toteuttamiseen. Aiheet käsittävät joutsenia, kotkia, kultakaloja ja muita eläimiä. Julkaisun alussa on kiinnostava ja asiantuntevasti kirjoitettu johdanto traditionaalisen jääveiston historiaan sekä havainnollisia esityksiä jääveiston työvälineistä. Kirjan on julkaissut ensimmäisen kerran Kansallinen ravintolayhdistys Washington D.S.:ssä vuonna 1960 ja se on suunnattu kokeille ja kuvanveistäjille. 115 sivua, A4, mv-kuvat.

Huhmarniemi, Maria & Jokela, Timo & Vuorjoki, Susanna (Toim.): Talven taito. Winter Skills. Ohjeita lumi- ja jääveistoon. A Guidebook for Snow and Ice Sculpting. Rovaniemi: Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan julkaisuja D 7, 2003.
Talven taito -julkaisu sisältää käytännön ohjeita lumi- ja jääveistoon. Ensimmäisessä luvussa kuvaillaan lumen käyttäytymistä rakennusmateriaalina, lumen tiivistymistä ja erilaisia lumirakenteita. Toisessa luvussa käsitellään lumiveistoa eli lumiveiston työvaiheita ja -välineitä, ja kolmannessa luvussa jääveistoa jään nostamisesta veistämiseen ja rakentamiseen. Viimeisessä luvussa käsitellään lumi- ja jääteoksen kunnossapitoa, valaistusta, dokumentointia ja arviointia. 72 sivua, A4, värikuvallinen.

Mursula, Kauko & Väänänen, Eero: Lumilinnojen ym. lumirakennelmien rakennusoppi I. Varttuneita lapsia varten (Ikäluokat 25 – 50). Espoo: Rakennusalan kustantajat, 2000.
Ensimmäisen kerran jo vuonna 1964 julkaistulla lumiveisto-oppaalla on jo historiallista arvoa. Taskukokoisessa ohjekirjasessa (7cm) opastetaan lumirakentamisen perusteisiin humoristisesti, mutta ammattimaisella otteella. Uusintapainokset vuonna 1995 ja 2000. Englanniksi teos on julkaistu 1994 ja eestiksi 1996. Käsinkirjoitettu. 26 sivua, mv-kuvat.

Suomen rakennusinsinöörien liitto RIL: Lumirakenteiden suunnittelu ja rakentamisohjeet. Helsinki: Suomen rakennusinsinöörien liitto RIL, 2001.
Lumirakenteiden suunnittelu- ja rakentamisohjeissa esitetään lumen rakentamistekniset ominaisuudet ja lumirakenteiden suunnitteluperusteet ja annetaan ohjeita lumirakenteiden tekemiseen, laadun valvontaan ja käytönaikaiseen tarkkailuun. Ohjekirja käsittelee luvanvaraista rakentamista ja soveltuu viranomaisohjeeksi rakennustarkastajille. Ohjekirja on hyödyllinen perusteos kaikille lumirakentajille, lumirakenteiden suunnittelijoille ja rakennuttajille. 75 sivua, A5, mv-kuvat.

Teppo, Jukka: Lumenveisto-opas. Sinettä (Roi mlk): J. Teppo, 2002. (12 sivua, A5, värikuvat)

[Teppo, Jukka]: Lumiharkkorakentamisen perusteita. [Sinettä: Arkkitehtitoimisto Suunnittelu Teppo], 1997. (20 sivua, A5, mv-kuvat)
Jukka Tepon SnowBrick Oy:n julkaisemat ohjelehtiset ovat pieniä johdantoja lumiveistoon ja lumiharkkorakentamiseen. Molemmissa käsitellään pukeutumista, veistovälineitä ja lumimuotteja sekä esitellään SnowBrickin lumiveistotuotteita.

Toiviainen, Timo: Lumi- ja jäärakentamisen kehittämisohjelma. Kemi: Meri-Lappi Instituutti. Tiedotteita nro 3, 1999.
Lumi- ja jäärakentamisen kehitysohjelmassa käsitellään lumi- ja jäärakentamisen merkitystä taloudellisesti, matkailun edistämisessä ja rakennetun ympäristön suunnittelussa. Lisäksi käsitellään lumen ja jään teknisiä ominaisuuksia ja esitellään kehittämis- ja hankeideoita. 15 sivua, A4.

TALVIURHEILUA, -ULKOILUA JA LUONTOTIETOA

Arvonen, Sirpa: Talvitouhut: joka sään ulkoiluvinkit. [Julkaisija: Suomen Latu Ry]. Helsinki: Edita, 2001.
Suomen Ladun viestintäpäällikkö Sirpa Arvonen on koonnut Talvitouhut -kirjaan vinkkejä koko perheen ulkoiluun. Kirja sisältää tietoa ja ohjeita retkeilyyn, lumikenkäilyyn, -lautailuun ja -veistoon sekä lumileikkeihin. 159 sivua, n. A5, värikuvat.

Huovinen, Terhi (Toim.): Talviliikuntaa kaikille. Soveltavan talviliikunnan käsikirja. Helsinki: Edita, 2003.
Talviliikuntaa kaikille -julkaisu sisältää tietoa erityistarpeiden huomioimisesta talviliikunnassa. Julkaisu jakautuu osioihin liikuntalajeittain. Julkaisussa ei käsitellä lumi- ja jääveiston sovelluksia erityisryhmille, mutta osiosta ”Talvitapahtumien järjestäminen” löytyy ohjeita, joita voi käyttää myös esteettömän talvitaidetapahtuman toteuttamisessa. 183 sivua, n. A5, värikuvat.

Hyppänen, Tuija & Karhu, Seppo & Sollo, Eija & Wennström, Kaija & Vuorinen, Riitta: Muumin hiihto-opit. Hiihtoiloa lapsille. Helsinki: Edita, 2000.
Muumin hiihto-opit opastaa ja innostaa lapsia ja aikuisia hiihtämään hauskojen kuvien ja hiihtoleikkiohjeiden avulla. 94 sivua. A5, värikuvat.

Kalakoski, Mika: Lumikengät. Polku talviseen luontoon. Vantaa: Ab Eräperinne Oy, 2000.
Mika Kalakoski on ulkoilun turvallisuus- ja henkiinjäämiskouluttaja, joka on perehtynyt perinteisiin arktisiin selviytymistekniikoihin ja polaariretkikuntien historiaan. Lumikengät -kirjassaan hän kertoo niin lumikenkien alkuperästä ja perinteistä kuin nykyaikaisesta retkeilystä. Kirjasta löytyy myös ohjeet lumikenkien valmistamiseen, tietoa lumikenkäseuroista ja kilpailuista sekä Päivi Ruotsalaisen kirjoittama teksti "Lumikengät koulussa osana seikkailukasvatusta." 92 sivua, n. A5, värikuvat.

Kalakoski, Mika: Ulkoilijan talviturvallisuus ja lumimajoitteet. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Ajatus, 1997.
Retkeilijöille, eräoppaille, ohjaajille ja partiolaisille suunnatussa kirjassa opastetaan muun muassa lumi-iglun, -kuopan ja -kiepin rakentamiseen. Ohjeet sisältävät uusia vinkkejä kokeneillekin retkeilijöille ja kirjassa kerrotaan myös perinteisistä lumiasumuksista. 112 sivua, 17cm, mv-kuvat.

Kalliola, Iiris & Kokko, Ulla: Talven sininen hetki Suomen luonnossa. Porvoo: WSOY, 1995.
Talven sininen hetki perehdyttää lukijan sekä pihapiirin että erämaan talviluontoon. Kirjassa kerrotaan kaamoksesta, revontulista ja tähdistä ja kuvaillaan, miten kasvit ja eläimet talvehtivat. Kuvitus koostuu suomalaisten luontovalokuvaajien otoksista. 111 sivua, 25 cm, värikuvat.

Koskinen, Sanna & Makkonen, Erkki & Verkka, Kirsi: Talven taikaa. Talvinen luonto elämysten, tutkimisen ja leikkien aarreaittana. Helsinki: Helsingin kaupunki, 2001.
Teoksessa esitellään runsaasti talvileikkejä, jotka ohjaavat talvisen luonnon moniaistiseen ja elämykselliseen tuntemiseen. Kirja soveltuu esimerkiksi ohjaajien ja opettajien virikelukemistoksi. 61 sivua, 30 cm, kuvallinen.

KIRJOJA

Huhmarniemi, Maria & Jokela, Timo & Vuorjoki, Susanna (Toim.): Talven taidetta. Puheenvuoroja talven kulttuurista, talvitaiteesta ja lumirakentamisesta. Rovaniemi: Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan julkaisusarja D. Opintojulkaisuja 6, 2003.
The Snow Show –talvitaiteen koulutusprojektin tuottamassa Talven taidetta julkaisussa on neljä osaa. Ensimmäisen, Talvi taiteessa, osan artikkelit valottavat kuvataiteen, kirjallisuuden ja valokuvauksen tapoja kuvata talvea. Taide talvessa -osassa käsitellään talvitaiteen taustoja: veistotapahtumia, talviteattereita, talvista ympäristötaidetta ja lumirakentamista. Talven kulttuuri -osassa tarkastellaan talvea kulttuurihistorian, kulttuuriantropologian, jää- ja lumitutkimuksen, matkailun sekä ympäristön suunnittelun näkökulmista. Neljännessä, Lumi ja jää oppimisympäristönä, osassa kerrotaan kuinka Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan taidekasvatuksen yksikkö ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu ovat kehittäneet lumi- ja jääosaamistaan sekä liitetään talvitaide koulujen taidekasvatukseen. 108 sivua, A4, mv- ja värikuvia.

Lehti, Raimo: Lumihiutaleet ja maailmankuvat. Talvinen tarina kylmyydestä ja sen aikaansaannoksista. Helsinki: URSA, 1998.
Lumihiutaleet ja maailmankuvat on perusteellinen kuvaus lumen ja jään fysikaalisesta tutkimuksesta sekä erilaisten käsitysten taustalla olevista maailmankuvista antiikista nykypäivään. 365 sivua, 21 cm, mv-kuvat.

Stenros, Manne & Hornmalm, Erik (Toim.): Arctic a la carte. Gummerus Printing, Jyväskylä, 2001.
Lappilaisia ravintoloita ja ruokareseptejä esittelevän kirjan kuvitus koostuu upeista lumi- ja jäärakennusten ja veistosten kuvista. Suomen, ruotsin ja englanninkieliset tekstit kertovat ruokalajien lisäksi lumen ja jään rakenteesta ja työstämisestä. 108 sivua, n. A4, värikuvat.

OPINNÄYTTEITÄ JA TUTKIMUKSIA LUMIRAKENTAMISESTA

Järvinen, Erkki: Lumen ominaisuuksien mittaaminen. Espoo: Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Rakennetekniikan laboratorio Hki: Valtion painatuskeskus [jakaja], 1987.

Kilpeläinen, Mikko & Mäkinen, Seppo: Lumen muodonmuutosominaisuudet lumirakenteessa. Oulu: Oulun yliopisto, 2000.

Kilpeläinen, Mikko & Mäkinen, Seppo: Jään rakennustekniset ominaisuudet. Oulu: NorTech Oulun julkaisuja 2/2003.

Konttila, Arto: Työ- ja tiivistysmenetelmien vaikutus lumirakenteiden lumen tiheyteen. Rovaniemi: Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2001.

Korhonen, Esa: Lumi- ja jäärakentaminen. Diplomityö: Oulun yliopisto, rakentamistekniikan osasto. Oulu, 1995.

Lääkkö, Matti: Lumirakenteiden suunnitteluohjeet. Diplomityö: Oulun yliopisto, rakentamistekniikan osasto, Oulu, 2000.

Mäkinen, Seppo: Maailman suurin lumilinna Kemissä 1996: suunnittelu ja rakentaminen. Diplomityö: Oulun yliopisto, rakentamistekniikan osasto, Oulu, 1996.

Tasa, Jyrki (Toim.): Kemin lumilinna 1998 ideakilpailu. Oulu: Oulun yliopisto, arkkitehtuurin osasto, nykyarkkitehtuurin laboratorio C 55, 1997.

OPINNÄYTTEITÄ TALVIKULTTUURISTA

Hätinen-Järvelin, Anna Maria: Postmodernit karnevaalit Kemissä. Pro gradu -tutkielma . Oulun yliopisto, taideaineiden ja antropologian laitos, 1998.

Ikäheimonen, Niina: Talvinen kaupunkikokemus. Vastaanottotutkimus Rovaniemen kaupunki-ilmeestä ja talvisista ympäristöteoksista talvella 2000 - 2001. Pro gradu -tutkielma. Lapin yliopisto, kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma, 2002.

Lehtiniemi, Jarkko: Voimaa lumesta. Toimintatutkimus Rovaniemen kaupungin talvi-ilmeen kehittämisestä 2000 – 2001. Pro gradu -tutkielma. Lapin yliopisto, kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma, 2001.

ARTIKKELEITA

Guillot, Matthieu: Lumi ja hiljaisuus. Synteesi. Taiteiden välisen tutkimuksen aikakausilehti. 1/1995, 79 – 88.

Hiltunen, Mirja & Jokela, Timo: Talven taju. Suliko jää kansainvälisessä taidekasvattajien kohtaamisessa. Stylus 1/2004, 14 – 16.

Huhmarniemi, Maria: Talvi taiteessa ja kirjallisuudessa. Kaltio. 60. vsk. 1/2004, 22 - 27.

Häkkinen, Kaisa: Kantaako hanki vai tuleeko takkela? Tiede 2000. 2/1995, 58 – 59.

Jantunen, Tiina: Potkukelkka "jäämatkojen peninkulmanmenijä ja ostos- ja postimatkojen nopeuttaja" – Talvi-iloja Winter Fun. Lahti: Hiihtomuseo, 2002.

Jernsletten, Nils: Sami Traditional Terminology. Professional Terms Concerning Salmon, Reindeer and Snow. – Gaski, Harald (Ed.): Sami Culture in a New Era. The Norwegian Sami Experience. Kárásjohka: Davvi Girji OS, 1997, 86 – 108.

Jokela, Timo: Kaupunki ja talven estetiikka. – Kulmanen, Marjukka (Toim.): Kaupunki, valo ja lumi. Rovaniemellä 12.2.1999 pidetyn talvikaupunkiseminaarin aineistoa. Helsinki: Elävä Kaupunkikeskusta ry, 1999, 15 – 19.

Jokela, Timo: Keino kohti pohjoista. Taiteen ja pohjoisen ympäristön suhteen tarkastelua. - Selkälä, Arto & Väisänen, Jani (Toim.): Kulttuuriperintö ja luonto. Symbosiontekstejä. Rovaniemi: Lapin yliopiston menetelmätieteellisiä julkaisuja. Esseitä, puheenvuoroja ja raportteja 1, 2003.

Jokela, Timo: Lumen valo. Taito. Suomalaisen käsityön lehti 6 / 2002, 10 – 15.

Jokela, Timo: Talven Show. Kaltio. 60. vsk. 1/2004, 28 - 32.

Jokela, Timo: The Snow Show – talvitaiteen koulutusprojekti. Kaltio. 60. vsk. 1/2004, 33.

Jokela, Timo: Valkean pimeyden rakentajat. Rakennettu Ympäristö 3/2003, 30 – 33.

Jussila, Risto: Talvikulkijan pelit. Erä 1 / 2003, 34 – 39.

Kilpeläinen, Mikko & Mäkinen, Seppo: Lumirakentaminen käynnistyi Suomessa. Rakennustekniikka 5/2001, 24 – 28.

Lampela, Kalle: Vaeltaja vai valloittaja? Timo Jokela tieteen ja taiteen maisemassa. Kaltio. 58. vsk. 6/2002, 260 - 264.

Lehari, Kaia: A Winter Landscape with a Bridge – Sarapik, Virve; Tüür, Kardi; Laanemets, Mari: Koht ja paik. Place and Location II. Translated by Marika Liivamägi. Underi ja Tuglase Kirjanduskeskus: Eesti Kunstiakadeemia, 2002, 51 – 59.

Lehari, Kaia: Wintertide. International Yearbook of Aesthetics. Volume 5. Ed. Ken-ichi Sasaki. International Association for Aesthetics, Tokyo , 2001, 80 – 86.

Lillberg, Juhani: Kansainväliset lumi- ja jääfestivaalit elämysmatkailuna. – Aho, Seppo & Honkanen, Antti & Saarinen, Jarkko (Toim.): Matkailuelämykset tutkimuskohteina. Rovaniemi: Lapin yliopiston matkailun julkaisuja B 6, 2001, 83 – 97.

Lukkarinen, Ville: Pekka Halonen – Sederholm, Helena & Salin, Saara & Kallio, Rakel & Kallio, Veikko (Toim.): Pinx - Maalaustaide Suomessa. Maalta kaupunkiin. Porvoo: Weilin + Göös, 2002, 92 – 97.

Lukkarinen, Ville: Talvimaisemat – Sederholm, Helena & Salin, Saara & Kallio, Rakel & Kallio, Veikko (Toim.): Pinx - Maalaustaide Suomessa. Maalta kaupunkiin. Porvoo: Weilin + Göös, 2002, 86 – 91.

Lähteenmäki, Elina: Talvikuvia Suomesta 1800 – 1910. Lähteenmäki, Elina (Toim.): Lumi. Talvikuvia Suomesta 1800 – 1910. Snö. Vinterbilder från Finland 1800 – 1910. Hämeenlinna: Cygnaeus-galleria, 1992.

Nyman, Harri: Hangelle ilmestyi enkeli. Luminen lapsuus -tutkimuksen tuloksia. Hiidenkivi 1 / 2003, 22 – 24.

Nyman, Harri: Viisi tarinaa lumilinnoista – satumainen sotaleikki. – Talvi-iloja Winter Fun. Lahti: Hiihtomuseo, 2002.

Näkkäläjärvi, Klemetti: Porosaamelaisen luonnonympäristö. – Seurujärvi-Kari, Irja (Toim.): Beavvi Mánát. Saamelaisten juuret ja nykyaika. Helsinki: SKS, Tietolipas 164, 2000.

Oksanen, Tari: Miksi keväthanget kimaltelevat? Lumi on haasteellinen tutkimuskohde. Tietoyhteys 2/1999, 10 – 12.

Outila, Tarja: Talvikaupunkikäsitykset. Talvi – rajoite vai rikkaus? – Kulmanen, Marjukka (Toim.): Kaupunki, valo ja lumi. Rovaniemellä 12.2.1999 pidetyn talvikaupunkiseminaarin aineistoa. Helsinki: Elävä Kaupunkikeskusta ry, 1999, 24 – 26.

Saarinen, Jarkko: Luonto "uuden matkailun" elämystuotannossa: katsaus Pohjois-Suomen luontoon perustuvan matkailun kehitykseen (summary in English). – Saarinen, Jarkko & Järviluoma, Jari (Toim.): Luonto matkailukohteena: virkistystä ja elämyksiä luonnosta. Rovaniemi: Metsäntutkimuslaitoksen tiedonantoja 866, 2002, 11 – 26.

Sarajas, Annamari: Lumituisku – venäläinen aihelma. - Sarajas, Annamari: Orfeus nukkuu. Tutkielmia kirjallisuudesta. WSOY: Juva, 1980.

Sepänmaa, Yrjö: Talvi, kuun vuodenaika. Hiidenkivi 1 / 2003, 20 – 21.

Sihvo, Hannes: Talvi – luonnon ”lumitaiteilija”, ”suuri taideniekka”. Talven kuvauksia suomalaisessa kaunokirjallisuudessa. Lähteenmäki, Elina (Toim.): Lumi. Talvikuvia Suomesta 1800 – 1910. Snö. Vinterbilder från Finland 1800 – 1910. Hämeenlinna: Cygnaeus-galleria, 1992.

Takala, Ulla: Lumellakin on monta nimeä. – Länsimäki, Maija (Toim.): Sanalla sanoen. Pakinoita suomen kielestä. WSOY: Juva, 1986.

Verkasalo, Matti: Oma iglu muovimuotin avulla. Erä 1 / 2003, 41 – 44.

Vuorjoki, Susanna: Talvitaiteen koulutusta oppilaitosten yhteistyönä. Kide. Lapin yliopiston yhteisölehti. 1 / 2003, 6 – 7.

Vuorjoki, Susanna: The Snow Show – näyttely avautuu yleisölle. Kide. Lapin yliopiston yhteisölehti. 1 / 2004, 34 - 35.

TALVI VALOKUVASSA JA KAUNOKIRJALLISUUDESSA

Andersson, Lars: Lumen valo. Suom. Leila Kivikkaho. Helsinki: Tammi, 1983.

Eskola, Taneli: Lumia. Snows. 32 valokuvaa photograps. Helsinki: Love kirjat, 1984.

Etto, Jorma: Talvirunot. Helsinki: tekijä, 2001

Høeg, Peter: Lumen taju. Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen. Helsinki: Tammi, 1996.

Jansson, Tove: Taikatalvi. Suom. Laila Järvinen. 3. painos. Porvoo: WSOY, 1968.

Jäntti, Y. A. & Haavio, Martti (Toim.): Suomen talvi. Runoja ja valokuvia syksystä kevääseen. Porvoo: WSOY, 1946.

Järvinen, A. E.: Hankien tarinoita. Juva: WSOY, 1936.

Kalliola, Reino: Suomen luonto vuodenaikojen vaihtelussa Reino Kalliolan ja maalaustaiteilijaimme kuvaamana. Porvoo: WSOY, 1981.

Kälkäjä, Mirjam: Umpishanki ja muita novelleja. Helsinki: Kirjayhtymä, 1989.

Kämäräinen, Eija (Toim.): Suomalaisen maiseman neljä vuodenaikaa. Porvoo: WSOY, 1990.

Linnankoski, Johannes: Keväiset hanget. – Kootut teokset III. Sirpaleita. Porvoo: WSOY, 1929.

Mukka, Timo. K.: Lumen pelko. Porvoo: WSOY, 1970.

Palsa, Kalervo: Paluu. – Rönkkö, Pekka (Toim.): Kuolema ja intohimo / Kalervo Palsan sarjakuvia. Kemi: Sarjakuvakeskus, 1988, 67 – 78.

Pitkänen, Matti A.: Kauneimmat maisemat. Helsinki: Otava, 1984.

Pitkänen, Matti A.: Talvimaisema, Vinterlandskapet, Winterlandschaft, Winter, Landscape. Espoo: Weilin + Göös, 1979.

Rane, Irja: Talvipuutarha. Juva: WSOY, 1998.

Saanio, Matti: Musta talvi, valkea kesä. Helsinki: Otava, 1966.

Sarkkinen, Esko: Lumi. Helsinki: Otava, 1994.

Talvinen Suomi. Suomen Kuvalehden ja Kotilieden vuoden 1935 yhteistilaajien lahjateos. Porvoo: WSOY, 1934.

Turunen, Reino: Upea Suomen talvi. The Wonderful Finnish Winter. Der wunderbare finnische winter. Pieksämäki: Kirjapaino Raamattutalo, 1994.

Ørstavik, Hanne: Rakkaus. Suom. Tuuva, Tuula. Helsinki: Like, 2003.



 

© Lapin yliopisto, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu

yhteystiedot in english etusivulle kartta