Etusivu > Kouluyhteistyö > Yhteisteokset > Lumemme
talvitaiden projektin logo
projekti
kouluyhteistyö galleria
oppimateriaalin sivusto

Yhteisteokset > Lumemme
Koulupihaprojektit
Koulutukset


Lumemme

  1. Jäässä
  2. Lumemme
  3. Lumottu

The Snow Show –talvitaiteen koulutusprojekti "Lumemme".

Yhteistyössä:

  • The Snow Show –talvitaiteen koulutusprojekti: Maria Huhmarniemi, Jutta Pasma, Sari Jääskeläinen, Risto Immonen
  • Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma:
  • Akseli Elomaa ja Sakari Sillanpää, Riitta Moilanen
  • Rovaniemen kuvataidekoulu: opettajina Tuula Vanhatapio, Niina Ala-Fossi, Annika Suutari
  • Lyseonpuiston lukio, yhteyshenkilönä Juha Knuuti
  • Rantavitikan koulu, opettajana Kristiina Ylinärä-Tikkala
  • Ounasrinteen koulu, opettajana Kaija Hatakka
  • Ounaskosken yläaste, opettajana Liisa Halonen-Laiti
  • Lapin urheiluopisto
  • Tapionkoti

Sisältö: Talveen, lumeen ja jäähän liittyvät tarinat, runot ja sananlaskut
Kohde: Lumemme, koulujen yhteinen teos, Konttisen puisto, Rovaniemi
Aika: Tammi-helmikuussa 2004

  • Joulukuussa talven muistelua Tapionkodissa
  • Viikolla 4 lumirakentaminen
  • Viikolla 5 lumi- ja jääveisto
  • Viikolla 6 viimeisely ja avajaiset 6.2.2004

Projektin kuvaus

Lumemme oli rovaniemeläisten koulujen ja oppilaitosten yhteinen lumiteos Konttisen puistossa lähellä jokirantaa. Teos oli lumikiteen muotoinen rakennelma, jossa oli kuusi seinämää ja niiden nurkissa lumikuutioista ja jääveistoksista toteutetut sakarat. Koululaiset, lukiolaiset ja kuvataidekoulun oppilaat veistivät seinämiin reliefejä: talveen, lumeen ja jäähän liittyviä tarinoita. Lumikiteen sakarat jatkuvat jääveistoksina, joita toteuttivat oppilaiden lisäksi myös Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijat. Lumikiteen keskuksessa oli lumipylväitä, joista saattoi lukea kuvatarinoita pororaitojen kulusta, lumienkelien tekemisestä, mäen laskusta ja pilkkimisestä. Tapahtumaa täydensivät myös jääveistokset, joita Lapin yliopiston opiskelijat toteuttivat Risto Immosen ja Maria Huhmarniemen ohjaamassa työpajassa.

Teos toteutettiin useiden tahojen yhteistyönä. Rovaniemen kuvataidekoulun oppilaat työskentelivät omien opettajiensa johdolla. He toteuttivat jääikkunat, oviaukkojen reliefit ja osan ulkoseinistä, joihin muodostui muun muassa lumimies, hänen jalanjälkiään sekä jänisten jälkiä. Ounasrinteen koululta teoksen toteuttamiseen osallistui Kaija Hatakan luokka, jonka oppilaat toteuttivat eläinaiheisia reliefejä lumikiteen sakaroihin. Kuvista löytyi niin talviunen nukkujia kuin hangilla liikkuvia eläimiä ja satuaiheita. Rantavitikan koululta Kristiina Ylinärä-Tikkalan kuvataiteen oppilasryhmä toteutti reliefejä, joissa käsiteltiin talviseen tähtitaivaaseen liittyneitä uskomuksia, shamaanirumpujen kuvioita ja tarinoita hiiden hiihdännästä. Ounaskosken yläasteen oppilaat toteuttivat lumikiteen sisäosan kuvaseiniä ja Lapin urheiluopiston opiskelijat rakensivat sakararoita ja veistivät jäätä.

Ryhmä Lyseonpuiston lukiolaisia osallistui Lumemme-teoksen rakentamiseen ja reliefien toteuttamiseen Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijoiden Sakari Sillanpään ja Akseli Elomaan ohjaamina. He rakensivat lumikiteen kolme seinää ja toteuttivat neljälle ulkoseinälle reliefejä. Reliefeihin hahmottui kohtaus lumikuningattaresta, pakkasukko ja talvinen tunnelma revontulineen. Yhdessä reliefissä jääkarhu ja mies pyörittävät lumipalloa, joka on itseasiassa oviaukko lumikiteen sisälle.

Lukiokurssissa tavoitteena olivat talvitaiteeseen ja lumirakentamisen perusteisiin tutustuminen sekä työvälineisiin perehtyminen. Yhteisölliseen talvitapahtumaan osallistuminen ja omien ideoiden tuominen julkiseen teokseen oli oppilaita motivoivaa. Toimintana lumiveisto oli kannustavaa innoittaen oppilaita omatoimiseen työskentelyyn. Talven tarinat opiskelijoiden omasta ympäristöstä antoivat varmuutta. Lumi elementtinä oli kaikille luonnostaan tuttu. Samoin tarinat lumesta ja jäästä ovat pohjoisen asukkaille tuttuja. Jos valmiita tarinoita ei luonnosvaiheessa saanut mieleen, syntyi tarinallinen kuvitus lumen kanssa elämisestä omien kokemusten pohjalta.

Lumemme projektiin liittyi myös yhteistyö Tapionkodin kanssa Jutta Pasman ja Riitta Moilasen organisoimana. Tapionkoti on ikäihmisten päiväkeskus, jonka asiakkaiden keski-ikä on noin 82 vuotta. Talvitaideprojektissa tutustuttiin lumeen ja muisteltiin talvimuistoja. Kuvat lumiveistoksista, lumisesta luonnosta ja talviaiheisesta maalaustaiteesta toimivat virikkeinä omaan työskentelyyn. Myös talviaiheinen kirjallisuus ja runous olivat ideoiden lähteenä. Työskentelyn välineinä käytettiin pääasiassa vesi- ja peitevärejä, joiden avulla voi nopeasti nähdä kätensä jäljen, vangita lyhyen tuokion tai muistikuvan. Maalaustuokioiden lisäksi Tapionkotilaiset tutustuivat Lumemme-teokseeen. Osa heistä kokeili myös itse lumen ja jään työstöä ja myöhemmin he toteuttivat lumiteoksia Tapionkodin omalle pihalle.

Lumemme teoksen avajaisiin kokoontui runsaasti yleisöä katselemaan teoksia ja nauttimaan talvitaidetapahtumasta. Teos oli valaistu lumikiteen sisältä lämpimillä ja ulkoa sinertävillä väreillä. Rovaniemen kuvataidekoulujen oppilaat olivat suunnitelleet valaisun.



   

© Lapin yliopisto, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu

yhteystiedot in english etusivulle kartta