Etusivu > Kouluyhteistyö > Koulupihaprojektit > Napapiiri
talvitaiden projektin logo
projekti
kouluyhteistyö galleria
oppimateriaalin sivusto

Yhteisteokset
Koulupihaprojektit > Napapiiri
Koulutukset


napapiiri

  1. Kittilä ja Kolari
  2. Napapiiri
  3. Ounasrinne
  4. Rantavitikka
  5. Syväkangas
  6. Syväsenvaara
  7. Utsjoki

The Snow Show –talvitaiteen koulutusprojekti "Ystävyyden piiri".

Yhteistyössä:
  • The Snow Show –talvitaiteen koulutusprojekti: Elina Rissanen
  • Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma: Markku Åström, Salla Koivuniemi
  • Napapiirin yläaste
  • Nuorisotila Nappari
  • Naavametsän päiväkoti

Sisältö: Ystävyys-teema ystävänpäivään liittyen
Kohde: Napapiirin yläaste, Naavametsän päiväkoti ja Nappari-nuorisotila
Aika: Helmikuussa 2004

  • viikolla 6 tehdään lumiaihiot
  • viikolla 7 lumiveisto ja teosten viimeitely
  • avajaiset 14.2.

Projektin kuvaus

Ystävyyden piiri -projektissa The Snow Show - talvitaiteen koulutusprojektin kouluyhteistyön tavoitteena oli luoda yhteisöllistä toimintaa Napapiirin yläasteen, Nappari-nuorisotilojen ja Naavametsän päiväkodin piha-alueelle. Päämääränä oli rakentaa toiminnallinen teos, jonka oppilaat, lapset ja nuoret kokevat omakseen. Samalla projektin tarkoituksena oli tuoda talvitaide osaksi koulun, päiväkodin ja nuorisotilojen toimintaa ja saada oppilaat, opettajat ja ohjaajat mukaan yhteisen teoksen suunnitteluun ja toteutukseen. Pitkäkestoisena tavoitteena oli tukea yhteistyötahoja luomaan toimintatapoja, joita voidaan käyttää myös tulevaisuudessa.

Kouluyhteistyön teemana oli ystävyys, joka nousi luontevasti projektin yhteisöllisestä luonteesta. Projektin suunnittelun polkaisimme käyntiin lokakuussa 2003 ja avajaiset pidimme helmikuun 2004 toisella viikolla, eli kansainvälisen ystävänpäivän aikoihin. Ystävyyttä teemana käsiteltiin koulussa päivänavauksissa ja kuvataidetunneilla, joilla suunniteltiin teoksen visuaalista ilmettä. Yhtenä lähtökohtana oli tutustuminen Antoni Gaudin arkkitehtuuriin, jonka yhteydessä pohdittiin "ystävällistä arkkitehtuuria" ja ystävyyttä tukevaa ympäristösuunnittelua. Teema sai konkreettisen ulottuvuuden käytännön työskentelyssä, kun eri tahot toimivat yhdessä saman päämäärän saavuttamiseksi. Projekti sai hyvää palautetta erityisesti päiväkodin ja yläasteen tukioppilaiden yhteistyöstä, jonka tuloksena päiväkodin pihalle nousi veistospuisto ja upea liukumäki.

Teoksen "Ystävyyden piiri" tai "Ystävyyden linnake", joka rakennettiin yläasteen ja nuorisotilojen yhteiselle piha-alueelle, visuaalisessa ilmeessä ystävyys-teema tuli selkeästi esille. Reliefit ja veistokset viestittivät ystävyyden tärkeydestä niin muotokielellään kuin aiheillaan. Teema konkretisoitui ystävyksiä esittävissä valokuvissa, joita oli upotettu teoksen muurimaisiin rakenteisiin jääikkunoihin. Valokuvia oli kerätty niin yläasteelta, nuorisotiloilta kuin päiväkodiltakin.

Projekti huipentui illalla 12.2.2004 avajaisiin. Kaikki yhteistyötahot kokoontuivat talviselle koulun pihalle viettämään vauhdikasta ja hyvin ansaittua juhlaa. Suuri juhlajoukko ja iloiset ilmeet kertoivat projektin onnistumisesta. Avajaisten ohjelmassa kaikilla yhteistyötahoilla oli oma vastuualueensa. Päiväkotilaiset aloittivat juhlan reippailla ja mukaansatempaavilla musiikkiesityksillä. Nuorisotilat olivat organisoineet avoimen blade- ja lumilautahyppykisan, jossa nähtiin päätähuimaavia taidonnäytteitä. Kisan väliajalla näimme katsauksen afterski-asujen lähihistoriaan yläasteen tukioppilaiden järjestämässä muotinäytöksessä. Tukioppilaat olivat huolehtineet myös siitä, että illan aikana juhlaväki pääsi lämmittelemään kotaan ja nauttimaan lämmintä mehua, makkaraa ja muita kanttiinin tuotteita. Illan päätteeksi palkitsimme hyppykisan voittajat ja näimme ensi-illassaan kansainvälisen nuorten PIPE-projektin tuotoksena syntyneen Rovaniemen esittelyvideon.


Suunnitelma Joulukuussa 2003



   

© Lapin yliopisto, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu

yhteystiedot in english etusivulle kartta