Etusivu > Kouluyhteistyö > Koulupihaprojektit > Rantavitikka
talvitaiden projektin logo
projekti
kouluyhteistyö galleria
oppimateriaalin sivusto

Yhteisteokset
Koulupihaprojektit > Rantavitikka
Koulutukset


rantavitikka

  1. Kittilä ja Kolari
  2. Napapiiri
  3. Ounasrinne
  4. Rantavitikka
  5. Syväkangas
  6. Syväsenvaara
  7. Utsjoki

The Snow Show –talvitaiteen koulutusprojekti "Rantavitikka".

Yhteistyössä:

  • The Snow Show –talvitaiteen koulutusprojekti: Mirva Aalto
  • Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma:Sanna Siirtola ja Paula Vertainen
  • Rantavitikan koulu

Sisältö: Teemana arkkitehtuuri
Kohde: Rantavitikan koulu, Rovaniemi
Aika: Helmikuussa 2004

  • Koulun opettajien lumirakennus- ja veistopaja 28.1
  • Viikolla 7 tutustutaan The Snow Show -teoksiin
  • Viikolla 8 lumiaihioiden valmistaminen
  • Viikolla 9 lumiaihioiden rakentaminen ja veistäminen

Tavoitteet:

  • tuoda talvitaide osaksi koulun opetusta, huomioiden koulun tarpeet ja resurssit
  • tehdä Rantavitikan koulunpihasta viihtyisä toiminnallinen talvipiha
  • saada koulun opettajat mukaan toiminnan suunnitteluun
  • liittää arkkitehtuurikasvatuksen sisältöjä talvitaiteen tekemiseen
  • integroida talven kulttuurin ja arkkitehtuurikasvatuksen teemat kuvataiteen lisäksi myös muihin oppiaineisiin
  • tehdä The Snow Show –taidetapahtuma tutuksi mahdollisimman monelle koululaiselle ja käyttää tapahtumaa monipuolisesti taiteen opetuksen oppimisympäristönä

Projektin kuvaus

Taide ja arkkitehtuuri kohtaavat The Snow Show -talvitaidetapahtumassa. Samalla tavalla Rantavitikan koulun talvitaideprojektissa haluttiin kokeilla, miten taide ja arkkitehtuuri voivat kohdata kouluympäristössä. Rantavitikan koulun talvitaideprojektin tavoitteena oli tuoda talvitaide osaksi koulun opetusta, elävöittää koulun pihaa visuaalisesti ja toiminnallisesti sekä tehdä The Snow Show -tapahtuma tutuksi koululaiselle.

Aloitimme Rantavitikan talviprojektin toimintamallin kehittämisen järjestämällä koulun opettajille talvitaiteeseen liittyvää koulutusta. Opettajia ei ollut vaikea houkutella osallistumaan projektiin sen jälkeen, kun he olivat itse kokeilleet lumiveistoa, lumiharkoilla rakentamista ja jääveistoa. Koulutuksessa opettajat saivat myös Luomaan lumesta -virikepaketin. Siihen olimme koonneet lunta, jäätä ja talvea käsitteleviä tehtäväideoita eri oppiaineille. Kuvataiteeteen tunneille suunnittelimme arkkitehtuurikasvatuksen tehtäviä, joita voi toteuttaa talvitaiteen keinoin.

Toiminnan suunnittelussa huomioimme koulun resurssit. Rantavitikan koulu on vasta muutettu yhtenäiseksi peruskouluksi, joten koko koulun yhteinen projekti oli hyvin tervetullut. Eri luokka-asteiden ja oppiaineiden opettajat tekivät projektissa yhteistyötä: liikuntatunneilla poljettiin lumiaihoita, joita kuvataidetunneilla veistettiin. Koulun opettajien osallistuminen toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen mahdollisti ryhmäkohtaisen ja muuhun opetukseen integroituvan toiminnan suunnittelun. Esimerkiksi alaluokkien veistosten kuva-aiheet löytyivät Kalevalasta ja lappilaisesta luonnosta, jotka olivat ajankohtaisia aiheita muissakin aineissa. Toteutunut toiminta antoi eväitä tehdä talvitaiteesta koulun jokavuotinen perinne.

Rantavitikan koulun talvitaidekokonaisuuden ilmeeseen vaikuttivat arkkitehtuuriteema, pohjoisuus ja eri oppiaineista nousevat ajankohtaiset aiheet. Koulupihaan nousi lumikaupunki, jonka labyrinttimaisia seiniä koristivat reliefit ja jääikkunat. Ensimmäisistä lumiaihioista lähtien seinät houkuttelivat koululaisia välituntileikkeihin. Kuvataidetunneilla kaupunkia täydennettiin arkkitehtuurikasvatukseen liittyvien tehtävien avulla. Kaupungissa oli portti ja portinvartijat toivottamassa tervetulleeksi, lumesta ja jäästä tehtyjä lyhtyjä valokalustona ja seinissä ikkunoita. Kuudesluokkalaisten ryhmä rakensi harkoista uunin, jonka päällä lepäsi jäästä veistetyt kissat. Kaupungin liepeille kohosi Satulinna, jonka muurit rakennettiin lumiharkoista. Ajatuksena oli, että muurien suojassa ja lumiveistosten keskellä voisi lasten kanssa pitää satutunteja. Oma kokonaisuutensa oli myös pienimpien pihalla, jossa oli lumesta veistettyjä eläinhahmoja, värillisiä jäämaalauksia ja liukumäki, joka oli kovassa käytössä.

Projekti päättyi koululaisten talvitaide- ja ulkoilupäivään. Koko koulun oppilaat ja opettajat tekivät retken The Snow Show -taidetapahtumaan, jossa talvitaide esittäytyi koulupihaa suuremmassa mittakaavassa. Neljänsadan oppilaan joukko hajaantui näyttelyalueelle hetkessä. Monumentaaliset teokset eivät näyttäneet esiintyvän oppilaille tylsinä, kun niitä tarkasteltiin moniaistisesti.

Päivän päätteeksi oli koulun talvitaideteoksen avajaiset. Tosin edellisten päivien lämpöaalto muistutti meille lumen ja jään hetkellisestä luonteesta ja muutti avajaiset päättäjäisjuhlaksi. Kaikki teokset eivät säilyneet avajaisiin asti. Se ei kuitenkaan latistanut juhlan tunnelmaa. Olihan takana monella tavalla iloa tuottanut talvitaideprojekti.




   

© Lapin yliopisto, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu

yhteystiedot in english etusivulle kartta