Etusivu > Kouluyhteistyö > Koulupihaprojektit > Syväsenvaara
talvitaiden projektin logo
projekti
kouluyhteistyö galleria
oppimateriaalin sivusto

Yhteisteokset
Koulupihaprojektit > Utsjoki
Koulutukset


Utsjoki

  1. Kittilä ja Kolari
  2. Napapiiri
  3. Ounasrinne
  4. Rantavitikka
  5. Syväkangas
  6. Syväsenvaara
  7. Utsjoki

The Snow Show –talvitaiteen koulutusprojekti "Utsjoki".
Vastuuhenkilöt: Virpi Valkonen ja Pia Kostiander

Sisältö: Teemana tuliketut revontuliin liittyvine tarinoineen
Kohde: Utsjoen koulu ja Pohjoinen virtuaalinen ulottuvuus -hanke
Aika: Maaliskuussa 2004

  • Videoneuvottelut 12.2, 30.1 ja 27.2
  • Toimintaviikko 15 – 20.3

Alustavia suunnitelmia

  • Jääobservatorio
  • Tuliketut sekä muut lumilinnat (päiväkotilaisten tekemiä)
  • Mahdollinen triptyykki revontulista
  • Aligas-tunturin kylän puoleiselle rinteelle väirylyhdyin tulikettuja ja revontulia

Tuliketun tiedeaiheet:

  • revontulet
  • tähtitaivas ja aurinkokunta
  • otsonikerroksen tila ja sen tutkimus

Videoneuvotteluihin osallistuu Povilus-koulujen opettajat ja opettajiksi opiskelevat, joiden on tarkoitus osallistua myös Tulikettu-projektin toteuttamiseen viikolla 12. Muita mukana olevia tahoja ovat utsjokilaiset koulut opettajineen ja koululaisineen sekä paikallisia yrittäjiä.

Projektin kuvaus

Tulikettu-projekti toteutettiin Utsjoella, joka sijaitsee Suomen päälaella Norjan rajan tuntumassa. Siellä on 600 asukasta, joista 2/3 on saamelaisia. Tuliketun tiedeosuudesta vastasi Oulun yliopiston Sodankylän observatorio ja Lapin ilmatieteen tutkimuslaitoksen asiantuntijat. Taiteellisesta opetuksesta vastasi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta. Mukana oli myös mediaopiskelija, luokanopettaja Helinä Konttinen, joka toteutti videoinstallaation sekä Ailigas-tunturille sijoitetun kodanmallisen Tulikettu teoksen yhteistyössä paikallisten taiteilijoiden Hillevi ja Jouni Lammisen kanssa.

Projektiopiskelija Pia Kostiander ohjasi Utsjoen koulun oppilaita sekä opettajia lumi- ja jääveistossa. Koulunpiha valittiin työskentelyn kohteeksi, koska teokset olivat siinä kaikkien nähtävillä ja näin vältyttiin oppilaiden kuljetukselta. Koulun piha-alue oli laaja, mutta veistoksille varattuja paikkoja oli melko vähän. Lauantaina 20.3.2004 järjestettiin koulunpihalla veistosten avajaiset ja näyttely. Utsjoen koulupihalla on sekä suomen- että saamenkielinen peruskoulu ja lukio.

Projektityöntekijä Virpi Valkonen ohjasi lumi- ja jäänveistossa Povilus-koulujen opettajia ja oppilaita Rautavaarasta, Oulusta sekä Suomussalmelta. Mukana oli myös paikallisia asukkaita. Veistosten kohteeksi valittiin Mantojärvi ja sen alueella sijaitsevat historialliset kirkkotuvat. Veistokset sijoitettiin kirkkotupien piha-alueelle. Tämä paikka valittiin sen historiallisuuden ja esteettisyyden takia. Kirkkotuvat ovat myös lähellä päätietä, jolloin veistokset olivat nähtävinä kulkureitin varrella.

Lehtori Mirja Hiltunen ohjasi Tila-Aika-Paikka performanssiryhmänsä kanssa opettajia ja oppilaita naamioiden ja lyhtyjen teossa. Työpaja toimi sekä koulukeskuksessa että kylätalo Giisássa, jonne saivat osallistua kaikki Utsjoen asukkaat. Giisá valittiin toiminnan kohteeksi, koska se on kyläyhdistyksen ylläpitämä ja kyläläisille tuttu sekä avoin paikka.

Taidekasvatuksen opiskelija Piia Juntunen ohjasi Seitakartanossa ikäihmisille yhteisötaidetta. Hän työskenteli yhteistyössä Magga-projektilaisten ja heidän ohjaajansa Hilliahon Anna-Maijan kanssa. Toiminnan ohjaamisessa olivat myös mukana Tila-Aika-Paikka työryhmästä Sari Vierimaa ja Mirjami Tuomikoski. Ikäihmisten kanssa katseltiin revontulikuvia, laulettiin revontulista ja muisteltiin niihin liittyviä tarinoita ja uskomuksia. Yhteistyön tuloksena syntyi pajuista ja matonkuteista punottu revontuliteos.

Tulikettu tapahtuman haluttiin koskettavan kaikkia kyläläisiä lapsista vanhuksiin ja tämän takia mukana oli eri-ikäisiä ihmisiä, erilaisista taustoista. Pohjoinen Virtuaalinen Ulottuvuus –hanke (Povilus) toimi taustaorganisaationa, jonka pohjalta Tulikettu tapahtuma toteutui. Hankkeen pääorganisaattorina toimi Utsjoen koulun opettaja ja kuntakoordinaattori Juhani Harjunharja.




   

© Lapin yliopisto, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu

yhteystiedot in english etusivulle kartta