2001 Jokivalkeat syttyvät

Kamoon Kaamos -kulttuuriviikko ja Jokivalkeat tulitaidetapahtuma toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001. Järjestäjinä olivat Rovaniemen kaupunki, Lapin yliopiston ylioppilaskunta ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta.

Tuliveistoksen toivat tapahtumaan Lapin kuvataideseura Palas ry ja Kuvataideyhdistys Maahiset ry, Lyseonpuiston lukion kuvataideopiskelijat, Rovaniemen Rudolf Steinerkoulu, Lapin Taiteilijaseura, Rovaniemen seudun Karjalaseura, Lähimmäiset tuki ry ja Lapin yliopiston tulitaidepaja.

Tapahtuman teemana oli tuli ja joki ja tuliset kokot. Tulen syntyyn, auringon kiertoon ja talvisen taivaan salaperäisiin valoihin on pohjoisessa aina liitetty tiettyjä metaforisia eläinhahmoja, kuten hirvi, peura, kala ja kotka. Aurinkoa kuljettava aurinkohirvi puri keväisin poikki korkean vaaran laella kasvavan puun ja näin vapautti auringonvalon. Peura puolestaan kuljetti aurinkoa suurissa sarvissaan. Toisinaan valon katoaminen ja uudelleen löytyminen liittyy suuren linnun, tulisiipisen kokon hahmoon. Joskus kokko taistelee valtaisan hauen kanssa, joka kuljettaa vatsassaan tulta, siis aurinkoa. Jokivalkeissa nämä muinaiset hahmot muuntuivat nykytaiteeksi: linnuiksi - tulisiksi kokoiksi - Steinerkoulun ja Palaksen teoksissa ja kalanruotoa muistuttavaksi kokonaisuudeksi yliopiston tulitaidepajassa.

Kuulas ja kylmä talvisää muuttui illalla myrskyisäksi ja puuskittainen tuuli sai veistokset palamaan näyttävästi. Katsojia kokoontui jokirantaan niin paljon, että tapahtuman jatko tulevina vuosina koettiin varmaksi. Yleisöä saapui sekä Koskipuistoon että Pohjanhovin rantaan joen toiselle puolelle.

   
Go over an image on left side