2004 Aurinko

Jokivalkeat toteutettiin neljännen kerran osana Kaamoksen Kasvot -kulttuuriviikkoa. Tapahtumana teemana oli aurinko. Aurinko on saanut taiteessa lukuisia muotoja ajasta ja kansasta riippuen. Aurinko on ollut ensimmäisiä personoituja jumaluuksia, koska se on aina taannut valolla ja lämmöllä elämän jatkuvuuden. Auringon kadottua ja kaamoksen tultua tulet ovat antaneet suojaa pimeyttä ja kylmyyttä vastaan. Kaamosajan rituaaleissa niiden tarkoituksena oln ollut houkutella ja rohkaista aurinkoa muuttamaan kurssiaan. Siksi onkin ollut luonnollista, että aurinko ja tuli on samaistettu.

Tuliveistoksen toivat tapahtumaan Ounasvaaran lukion sekä Lyseonpuiston lukion kuvataideopiskelijat, Rovaniemen Rudolf Steinerkoulu, Lapin Taiteilijaseura, Lapin kuvataideseura Palas ry ja Kuvataideyhdistys Maahiset ry sekä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta.

Lapin taiteilijaseuran veistos oli korkea pilari, jonka yläosassa oli pallo. Veistos sytytettiin pallosta, joka palaessaan laskeutui hiljalleen alas veistoksen rakennetta pitkin. Yliopiston työpaja toteutti useita teoksia. Palavat renkaat rakennettiin pyöränvanteista ja niitä käytettiin tapahtuman alun ja lopun esityksissä. Toinen tulitaidepajan teos oli korkea rakennelma, joka palaessaan avautui auringon muotoon. Rovaniemen Rudolf Steinerkoulu toteutti ison auringon, jonka komeat liekit päättivät tapahtuman.

Tapahtuman järjestämisessä oli mukana kuvataidekasvatuksen projektiopiskelijoiden työryhmä, johon kuuluivat Katja Iljana, Suvi Martikainen, Mia Rahko, Minttu Raitasuo ja Merja Talvila.

 
 
Go over an image on left side