2005 Aurinkohirven sarvilla

Jokivalkeat tulitaidetapahtuma järjestettiin jo viidettä kertaa. Tapahtuma huipentui marraskuiseen sateiseen iltaan Kemijoen uimarannalla, 12.11 2005. Tapahtuma toteutui osana Kaamoksen kasvot -kulttuuriviikkoa, ja Rovaniemen kaupunki sai tulitapahtuman rahoituksen Pohjoismaiselta kulttuurirahastolta.

Tuliveistoksen tekijöitä olivat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, Lapin taiteilijaseura, Rovaniemen lasten ja nuorten kuvataidekoulu ja Rovaniemen maalaiskunnan kyläyhdistykset. Koska Rovaniemen kaupunki ja maalaiskunta ovat yhdistymässä, oli mukaan kutsuttu myös maalaiskunnan kyläyhdistyksiä. Osallistujia olivatkin Hirvaa ja Saarekylän kylät.

Tuliveistosten tekijöiden lisäksi Jokivalkeissa esiintyi Kumipäivä-rumpuryhmä ja Revontulet tuliperformanssiryhmä. Rumpumusiikki rytmitti tulveistosten palamista tunnelmallisella tavalla, tuliperformanssit avasivat ja päättivät koko tapahtuman.

Vuoden 2005 teena oli aurinkohirvi. Teema nousi jokivarsikylien perinteisestä talven aloittavasta metsästyskulttuurista, hirvenmetsästyksestä sekä runoista, koruista ja piirroksista, joissa hirvi kuljettaa aurinkoa taivaanvirroissa. Kun kaamoksen aikana hirvellä ei ole sarvia, ei aurinkokaan ole näkyvissä. Yhden tarinan mukaan aurinkohirvi puree keväisin korkealla vaaralla kasvavan puun poikki vapauttaen näin auringon.

 
 
Go over an image on left side